• FIXAT: Tappat ljudet efter lätt moddning.

  • Svar på vanliga frågor som rör NES.
Svar på vanliga frågor som rör NES.

Moderator: Moderatorer

 #603150  by e5frog
 18 Mar 2013, 14:29
Ordnade med ett NES till då det jag moddat (som skulle bli bärbart (hållt på 8 år av och till)) hade ljudproblem (som nu är åtgärdat).

Hann ta loss allt, ta ur moderkortet, koppla bort allt kablage, göra rent "connectorn", löda loss expansionskontakten, löda loss RF-dosan samt sänka profilen något genom att böja ner vissa skivkondensatorer (små, bruna) och löda om elektrolytkondensatorerna (3st) i liggande läge. Även markerat var jag skulle såga bort överflödigt material (har gjort det ett par gånger tidigare).

Tänkte att jag skulle testa innan jag gjorde mer och ljudet var borta, maxade jag volymen på 1084S-II:an så hördes det svagt ljudeffekter och musik.
Grafiken såg perfekt ut, det gick fint att spela.

Lödade loss 1µF-kondensatorn och mätte resistans (hög, bra), ESR-värde, godkänt och kapacitans - fin fin... Så kondingen verkar inte ha tagit stryk. Då undrar man ju vad som lättast går sönder. 74HCU04:an kanske, jag beställde ett par på electrokit för säkerhets skull, så kan jag iaf prova. Testade också att löda tillbaks RF-modulatorn då det ser ut att sitta transistorer i denna som vad jag kunde se förstärker ljudet. Har dock inte haft problem att få ljud direkt från utgången till RF-dosan tidigare.

Hittad denna bilden (inverterad) på ljudkretsen, något som man borde kolla extra noga?
NESAudio.gif
Jag började fundera om det är som på VirtualBoy att ljudet går till cartridge porten och måste byglas inuti cartridgen - således kan en defekt "connector" tysta ljudet men det verkar bara vara Famicom som har det.
Andra funderingar är om det är relaterat till expansionskontakten, men det är lödtenn kvar i alla hål så det borde inte orsaka några problem där tycker jag.
Har inte hittat några repade banor eller liknande, antar att jag får sätta mig och mäta hela vägen och se om man kan klura reda på vad det är. Kolla med oscilloskopet så att det är ljud ut från ljudutgångarna - någon som har information om signalnivå direkt från chippet? Vp-p? Där är ju uppenbarligen ljud men väldigt tyst. Har inte hittat något kortslutet till jord, en nästan helt kortsluten kondensator skulle förklara saken.

:(
Last edited by e5frog on 19 Mar 2013, 19:42, edited 1 time in total.
 #603172  by aerobert
 18 Mar 2013, 16:30
Om du tog bort hela RF-dosan så måste du ersätta innehållet i den. Den innehåller en strömregulator och en förstärkare för videosignalen, så den lilla kretsen måste ersättas, nu är det dock inte videoproblem du har. Men kan tänka mig att det blir problem med ljud och annat om du inte ersätter strömregulatorn med en switchregulator.
 #603217  by e5frog
 18 Mar 2013, 18:34
Jo, jag har gjort modden två gånger tidigare lyckosamt (innan jag förolyckades med annat) och har ett kort till på skrivbordet (NES-CPU-11) som ger bra ljud rakt ut från utgången innan RF-dosan (dvs där RF dosan tidigare satt).
Kortet matas med 5V direkt på den pinne där RF tidigare matade 5V. Det som trilskas är ett NES-CPU-04...

Det verkar som om det finns olika RF-modulatorer, en med och en utan transistorer, men nu verkar alltså ljudet vara kass för även när jag monterat tillbaks samma RFbox som jag tidigare hade ljud från (körde Project PAL) så är det mycket mycket tyst...

Så, tips på vad i ljudkretsen som går sönder lättast, tänker främst på den delen som är på moderkortet. Googlar man så är det prat om kablar osv men det är inte riktigt relevant.

Kanske vi inte har några moddare eller lagare här? Iofs så kanske detta inte är något som man har sönder om man inte blottar modekortet.


Föregångare:
Image

Mitt bygge:
Image
 #603569  by e5frog
 19 Mar 2013, 19:55
Så, då var det löst, följde dessutom ledningarna hela vägen och konstaterade att schemat i första inlägget stämmer fint, det är dock kopplat till expansionskontakten på två ställen. På minussidan om 1µF kondensatorn vid de andra två resistorerna är det en 20k som slutar på pinne 3, sedan sitter det en ledning på plus-sidan om samma kondensator som går till pinne 23 på expansionskontakten utan någon resistor. Pinne 11 och 10 på 74HCU04 är det som används till ljudet.
http://www.onsemi.com/pub_link/Collater ... 4.REV0.PDF

Så det kan hända att folie, avlödning och/eller rengöring av expansionskontaktens lödställe har skickat någon otrevlig ESD puls in i 74HCU04:an, bytte denna och även 1µF kondensatorn eftersom jag för säkerhets skull även köpt ett par sådana. Högt och fint ljud igen, får väl se till att vara ordenligt jordad nästa gång.

Ingen ledning till kassett-porten finns iaf, det är väl därför man behöver tjuvkoppla till pinne 3 från pinne 9 för att få extra ljud när man kör PowerPak, blir alltså totalt 67k från pinne 9 på expansionskontakten till den negativa sidan på 1µF kondingen. Kanske lika bra att löda dit den redan nu förresten...

Byggandet fortsätter.

Instagram