• Tidigt Game & Watch-material i svenska dagstidningar

  • Diskussioner om allt som rör G&W och GB.
Diskussioner om allt som rör G&W och GB.

Moderator: Moderatorer

 #850495  by Lirod
 
Leta lite snabbt idag, helt på måfå och fann dessa när jag sökte bland digitaliserade dagstidningar med sökordet "Bergsala". De två från slutet av 1981 i Expressen respektive Aftonbladet är det tidigaste jag kunde hitta. Sedan finns en stor recension av bärbara spel i SvD Weekend från 1982. Vill ni läsa artiklarna kan ni ladda hem bilderna eller kopiera bild-adressen och öppna länken i en annan flik eller fönster.
Image
Image
Image
 #850511  by poppe
 
Verkar som att Alga aldrig sålde G&W i Sverige enligt Wikipedia (Under ”historik”)
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bergsala

”När Bergsala AB grundades 1976 importerades främst hemelektronik som såldes av Owe Bergsten och Lars-Göran Larsson i en radioaffär i Kungsbacka. Under en resa till Fjärran Östern 1981 köpte Owe Bergsten Game & Watch-spelet Fire.[2] Bergsala försökte kontakta Nintendo per telex, men man fick höra att Alga AB har rättigheterna för Nintendo i Sverige. Undersökningar visade att Alga inte importerade Game & Watch och Owe Bergsten reste till Kyoto för att försöka övertyga Nintendo att ge agenturen till Bergsala”
 #850516  by Martin
 
Jag vet inte hela storyn kring Alga. De hade ett dotterbolag vid namn Algavision som distribuerade Atari tidigt 80-tal. Den gode Carlsson som är bevandrad inom de tidiga tv-spelen och hemdatorerna, samt arrangerar Retrogathering, forskade en del i Atari-agenturen eftersom det fanns många parter och bolag som hade den som t.ex. Cherry, Vasatronic och just Algavision. Här är några papper för Alga:
Image
Image

Däremot så hade alltså moderbolaget Alga, distribution av Nintendos kortlekar och brädspel. Exakt vilken form och under vilka namn som dessa såldes är oklart. Det finns en svensk kortlek på Stockholms Spelmuseum. Om denna importerades av Alga vet jag ej. Vore intressant att finna fler svenskasålda Nintendo-produkter som lanserades före 1981. Att Nintendo innan G&W introducerades hade en relation med Alga är logiskt eftersom Nintendo som bekant var primärt en leksakstillverkare och har sitt ursprung i kortspel.

Dock så var väl Nintendo ej känt inom spel i västvärlden, utan det var Atari, Mattel (Intellivision) och Coleco som gällde. Därför får man anta att det var naturligt att de satsade på Atari där de hade kontakterna genom Gösta Brännström enligt Olof Stenhammar på Alga. Atari hade ju spelen som var kända i arkadhallarna som Pac-Man och Space Invaders.

När G&W växte så är det logiskt att Bergsala sökte samarbete med distributörer som kunde nå ut. Betänk att marknaden var betydligt mer fragmenterad med individuella leksakshandlare, hemelektronikbutiker och boklådor. Numera sker inköpen centralt och butikerna är i princip samma i varje medelstor stad i Sverige (kolla bara spel som exempel, nyligen stängde Tv-Spelsbutiken i Lidköping, förutom Spel & Sånt, Tv-spelshörnan i Smålandsstenar och Tv-spelhörnan i Ystad så är det bara Gamestop). Istället för att anställa säljare som behöver identifiera, upparbeta och sälja en enda produktkategori så var det naturligt att man använde distributörer som Alga eller Aikell som nämns i annonserna, för att nå ut till fler potentiella kunder (d.v.s återförsäljare som i sin tur säljer till slutkonsumenten). Dessa hade redan etablerade relationer och kom helt enkelt med ytterligare en produkt att sälja i portföljen. Det innebar betydligt lägre tröskel eftersom det kom från en leverantör som de litade på och för butikerna är antalet leverantörer också en kapacitetsfråga. Man kan inte hantera hur många som helst.

Sidonotis apropå bokaffärer. Att se Nintendo-spel hos vissa bokhandlare under 80-talet var inte ovanligt. PC-spel sålde väldigt bra under senare delen av 90-talet hos bokhandlare när multimedia var i ropet. Sedan dog det väldigt snabbt när priskriget intensifierades genom postorder, elektronikkedjor, andra återförsäljare med flera butiker som Tradition och Skivlagret. Större som Åhléns, Ica och Coop kunde hänga med i priskriget men bokhandlarna fasade ganska snabbt ut spel.
En annan rolig återförsäljare som än idag finns kvar är Ur & Penn. G&W kom in där tack vare klockfunktionen. De var en av de största kanalerna för Bergsala och sålde även bra med NES. Svårt att tänka sig idag när det är en blandning av klockor och bijouterier.
 #850517  by Martin
 
Intressanta notiser från tidningsklippen. Det står att Ur & Penn importerade egna spel som kallades Game & Time. Minns att Jarre på Bergsala var rasande över detta men att G&W fortfarande sålde mycket bättre eftersom de höll högre kvalité. Tidningsartikeln bekräftar detta: "Trots det låga priset föredrar jag faktiskt dyrare varianter" när de jämför spelen. Game & Time kostade 129 kr medan Game & Watch låg på 169 kr.

Sedan är frågan om det är en blunder eller intressant fakta. Det står att G&W saluförs av "Brio och Bergsala Handels". Undrar om det är en blunder där de blandar ihop tidigare nämnda spel i samma text eller om Brio faktiskt sålde G&W till leksakshandlare?

Här nämns även Gakken. Troligen insåg Alga sitt misstag och hoppade på vågen när de såg hur framgångsrikt G&W blivit, och därför köpte in Gakken.
 #850563  by Martin
 
Jag delade testartikeln från SVD med en person som dokumenterar japanska spel. Han lös mest upp av "fickräknarspelen" i nedre vänstra hörnet. Tydligen hade han sparat en reklamfilm för Casios boxningsspel! Hittade den på Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=FDhVzRUJ3vM
 #850847  by Martin
 
Men det är bara originalen man minns och som går till historien! Var samma med t.ex. alla Donkey Kong-kloner som det skrevs om under första halvan av 80-talet, men idag minns ingen dem.
 #850853  by Martin
 
Tror det kan vara menat att mindre eller vanliga Tempo-varuhus inte hade dem. Många Tempo-butiker var ju ganska "små" i förhållande till de stora varuhus som byggdes under den era (tänker Epa, Domus, Åhléns). I Kristianstad låg Tempo på vad som kallades Tempotorget och som liknade ett typiskt amerikanskt minimall med "parkeringstorg" och en länga andra butiker bredvid Tempo. Den Tempo-butiken är idag en Willys Hemma. Kan tänka mig att när det begav sig en gång i tiden så var det en typisk mindre Tempo-butik som säkert inte hade lika mycket leksaker och andra kategorier utöver dagligvaror, och därmed inte hade "bordsspelen".

Här såldes det Game & Watch en gång i tiden:
Image
 #850910  by Lirod
 
Här kommer en av favoriterna av Game & Watch-materialet jag hittat hittills, det börjar med en annons i Expressen torsdagen den 27 september 1984. Annonsen berättar att man har chansen att bli testspelare och att man ska köpa morgondagens Expressen för att få reda på hur man går till väga. Hela tidningssida finns i spoilern.

Image
Image
Följande dag går det att läsa att Nintendo (Bergsala i samarbete med Tempo!/Åhléns) söker 100 stycken "testspelare" till det nya Micro-spelet. Skickar man in kupongen har man chansen att vinna ett spel.

Image
 #859507  by Anree
 
Sköna citat från "Det piper om julklapparna":
"Vad kan man då ha sina elektroniska spel till? Enbart att fördriva tiden med.
Risken är bara den att det blir en mani. Ett bra och lagom svårt spel är svårt att släppa ifrån sig.
I allmänhet blir det roligare ju mera man behärskar sitt spel."

"Sist, men inte minst! De flesta av alla dessa spel är till för en spelare.
Det innebär att resten av världen inte existerar när man sitter med sitt lilla spel.
Och det kan ju vara tråkigt, speciellt under julen."

"Roligast av dessa är Donkey Kong längst till höger. En av anledningarna är att det händer mest i detta spel.
Spelet har också flest knappar att tänka på. Donkey Kong är ett klart osocialt spel. Har man väl lagt händerna på det är det svårt att sluta."

Instagram #sndb.se